Bedrijfsbezoek Colijnsplaat

Hou je van brood, vlees of friet? Zonder boeren gaat het niet.

Vandaag was ons team te gast bij Proefboerderij Rusthoeve. Na een warm woord van welkom heeft bedrijfsleider Elcoo Boot ons samen met voorzitter Peter de Koeijer van veel informatie voorzien over de activiteiten op de akkers en velden aan de rand van Colijnsplaat. Van het jarenlang telen en ontwikkelen van diverse uiensoorten tot het innoveren in bewateringstechnieken, bij de Proefboerderij is veel kennis in huis. Dagelijks onderhoudt het personeel de akkers, gaan ze op zoek naar nieuwe mogelijkheden en innovatieve technieken. De organisatie van verschillende workshops en open dagen zoals de welbekende jaarlijkse Uiendag waar boeren vanuit het hele land (en daar buiten) naartoe komen om nieuwe kennis op te doen ligt in hun handen.

We spraken over de zorgen en kansen voor de toekomst zoals het Delta Climate Center. Ook de verzilting en zoetwaterproblematiek waren onderwerp van gesprek. Als het aan de Proefboerderij ligt, zijn er voldoende mogelijkheden op de huidige locatie in Colijnsplaat om in samenwerking met andere partijen binnen de provincie om hier hét nieuwe kenniscentrum te vestigen.
Het is ons in ieder geval duidelijk: deze agrariërs, onderzoekers, ondernemers met gezond boerenverstand zijn niet bang om de handen uit de mouwen te steken en hun creativiteit in te zetten. Een stukje Noord-Beveland waar we erg trots op (mogen) zijn! De vervolgafspraak voor juni staat vast in onze agenda.