VVD op Noord-Beveland scoort met gelikte video.

Alsof de selectie van Feyenoord wordt voorgesteld. De VVD op Noord-Beveland baart opzien met een gelikte video waarin de kandidaten voor de verkiezingen worden gepresenteerd.

Op Facebook werd het filmpje in een paar dagen tijd al 1600 keer bekeken, wat voor een partij op Noord-Beveland een opmerkelijke score is. De video, opgenomen op het veld van voetbalvereniging Bevelanders in Kamperland, ziet er dan ook professioneel uit. De dertien VVD-kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart worden als voetbalteam gepresenteerd, inclusief pompeuze muziek, een heuse voice-over en diverse beeldgrapjes.

Het is een bijzondere aanpak, beaamt lijsttrekker Stephan van Belzen, in de video aangekondigd als ‘onze onbetwiste nummer 1, onze aanvoerder’. De periode dat een partij alleen persberichtjes verstuurde, posters plakte en folders in de bus duwde, is wat hem betreft voorbij. ,,Dat is niet meer zo van deze tijd. De bezem moest er gewoon doorheen.”

Het is een ver-van-je-bedshow geworden

Van Belzen (35) is al acht jaar raadslid en werd recent gevraagd lijsttrekker te worden. ,,Ik heb gezegd: dat is goed, maar dan wil het wel anders doen.” Hij vroeg ‘creatieve vrijheid’ en kreeg die ook. ,,Voor veel mensen is de landelijke politiek een ver-van-je-bedshow geworden, maar lokaal kunnen we wel het verschil maken. We doen mee onder de vlag van de VVD, maar willen heel erg het lokale gezicht tonen. Dan moet je ook op een andere manier laten zien wie de kandidaten zijn en wat we doen. Op deze manier sluiten we bovendien aan bij iets wat veel mensen herkennen: het wel en wee van een voetbalclub.”

Ik hoor van heel veel mensen dat ze dit vernieu­wend en fris vinden. Dat is supervet natuurlijk

Stephan van Belzen, Lijsttrekker VVD Noord-Beveland

Er is veel werk in de video gaan zitten. Van Belzen en zijn partijgenoten hebben zelf het script geschreven. ,,Voor de technisch uitvoering hebben we veel hulp gehad van Jeroen Kopmels, een jonge gast uit Goes die als hobby filmt. Zo ontstaat er wel iets moois. Ik hoor van heel veel mensen dat ze dit vernieuwend en fris vinden. Zoiets hebben ze niet eerder gezien. Dat is supervet natuurlijk. Ik denk dat dit veel meer aansluit bij wat er leeft.”

Politiek dichter bij de inwoners brengen

,,Misschien wordt dit wel een mooie trend voor andere partijen om meer van jezelf te laten zien en politiek dichter bij de inwoners te brengen”, zegt Van Belzen. ,,Als je er niet aan begint, dan wordt het ook nooit wat.” Voor de Noord-Bevelandse VVD blijft het niet bij deze video, verzekert hij. ,,Je moet voor langere tijd iets in gang zetten, niet alleen tijdens de verkiezingen, maar ook voor de periode erna. Dit is, om in voetbaltermen te blijven, nog maar de aftrap.”