1 Stephan van Belzen

Wie ben ik? Dit is mijn dagelijks leven:

Mijn naam is Stephan van Belzen, 35 jaar en woonachtig in Kortgene. Ik woon sinds een kleine twee jaar in de nieuwbouwwijk in de Stadspolder samen met mijn vrouw Lenneke. Daarvoor een korte uitstap naar Geersdijk, waar ik ook met veel plezier gewoond heb aan de rand van het dorp. Bij ons wonen drie kinderen, twee meiden en onze kleine boy Hugo. Een prachtig dynamisch geheel

In het dagelijks leven ben ik te typeren als een echte duizendpoot. Ik krijg veel energie van verschillende dingen. Ik ben werkzaam als personeelsfunctionaris voor een brede welzijnsorganisatie in Goes. Prachtig werk binnen een bloeiende organisatie die zich inzet voor het welzijn van de medemens, ook op Noord-Beveland. Het werken in een sociale omgeving is voor mij erg belangrijk omdat het bijdraagt aan een inclusieve samenleving.  

Daarnaast ben ik Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand voor de Gemeente Noord-Beveland. Daarbij heb ik ook mijn eigen trouwonderneming Steef Trouwt. In die zelfstandige rol verbind ik ook koppels in het huwelijk buiten onze gemeentegrens. Daardoor heb ik al vele mooie trouwlocaties in ons land mogen ontdekken. Een prachtig mooi liefdevol vak, waarbij ik altijd inzet op het persoonlijke ‘trouw’verhaal van twee geliefdes. Ik durf wel te zeggen dat dit een echte uitlaatklep van mij is om mijn creativiteit de vrije loop te laten.

Afgelopen september heb ik na ruim vijftien jaar afscheid genomen als voorzitter en bestuurslid van muziekvereniging EMM in Kortgene. Het besturen heb ik met onwijs veel plezier gedaan en heeft mij de ruimte gegeven om mijzelf te ontwikkelen in een bestuursfunctie. Als achtjarige jongen begon ik met het spelen van trompet bij de plaatselijke muziekvereniging. Die hobby voer ik inmiddels al ruim 25 jaar uit en ook op bestuursvlak heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen toen daarom gevraagd werd. Nu ik bestuurslid af ben zet ik mijzelf in mijn vrije tijd in voor het muziekproject ‘Muziek in de klas’, basisschoolleerlingen komen hierbij spelenderwijs in contact met blaasmuziek.

Mijn mooiste plekje op ons eiland:

Ons eiland kent vele verborgen parels. Het heeft in mijn optiek dan ook alles waar ik blij van wordt. We zijn omringt door water. Als kleine jongen kwam ik met mijn ouders vaak aan het Veerse Meer vlak bij Kamperland. Mijn achternaam doet ook vermoeden dat ik wat met ‘water’ heb. Mijn opa was inderdaad visserman, enige tijd ook nog vanuit Colijnsplaat. Misschien dat het water mij daarom altijd trekt. In het bijzonder noem ik hier het Banjaardstand in Kamperland. Jarenlang heb ik hier met plezier gewerkt en dat was elke dag een feest om daar het ruisen van de zee te horen, het gekrijs van een kopmeeuw en de zon te zien ondergaan. In de zomermaanden ben ik hier samen met mijn vrouw en kinderen vaak te vinden en genieten we samen van de zon, zee en (het overgebleven) strand. Heerlijk, zo dicht bij huis.

Waarom ik mijzelf wil inzetten binnen onze gemeente:

Inmiddels ligt de tweede periode straks achter mij. Dat betekent dat ik al acht jaar politieke ervaring heb mogen opdoen. Ik was 25 toen ik mijzelf ging interesseren in lokale politiek en 27 jaar toen ik raadslid werd. Het is belangrijk om een bijdrage te leveren aan een eiland waarbij we een goede balans hebben tussen wonen, voldoende voorzieningen, voldoende werk, goed onderwijs, een veilige buurt en waarbij we inzetten op een fijn en goed klimaat. Door zitting te nemen in de gemeenteraad kan ik een lokale bijdrage leveren aan al deze zaken. Het is daarbij ook belangrijk dat jonge inwoners laten horen, hoe zij denken over ons eiland. Deze doelgroep is vaak ondervertegenwoordigd, terwijl iedereen vaak zijn mond vol heeft over het feit dat we “jongeren op ons eiland moeten houden”. Dan moet je daar ook wel het nodige tegenover zetten. Ik zet me in voor een omgeving waarbij we zoeken naar een goede balans. Niets doen is in mijn optiek achteruitgang. We moeten blijven moderniseren, verbeteren maar vooral ook trots zijn op al hetgeen al zo goed is binnen onze gemeente. Die trots mogen we ook samen uitdragen, ook al is dat voor ons als Peelanders wel eens lastig. 

Belangrijke onderwerpen die bij mij passen:

In het bijzonder heb ik veel interesse voor toerisme en recreatie. In mijn jeugd koos ik voor een studie aan de hotelschool. Hierdoor zit gastvrijheid mij in het bloed. Horeca en toerisme gingen hand in hand en dat blijft altijd kriebelen. Goed gastheerschap maakt dat je jezelf prettig voelt. Ik zie daarin ook een link met ons eindeloze eiland. Als wij goede gastheren en vrouwen zijn dan heeft dat zijn weerslag op de lokale economie. Ook daar liggen mijn interesses. Ook kunst en cultuur draag ik natuurlijk een warm hart toe. Het is belangrijk om dit te omarmen en te behouden op ons eiland.

Dit eet ik het liefst:

Ik ben een echte levensgenieter en Bourgondiër. Dat maakt ook dat ik thuis graag achter het fornuis (of tegenwoordig, de elektrische kookplaat) sta om het eten te maken. Van Hollandse pot tot een goed diner in een restaurant is me om het even. Als het eten met liefde is klaargemaakt hoor je mij niet snel klagen.

Mijn levensmotto is:

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. Dat lijkt een eenvoudige opdracht, maar kan toch ook een pittige uitdaging zijn. Ik wil graag het leven op ons eiland een beetje mooier en beter maken waar dat kan. Mooier dan dat het eigenlijk al is, want veel zaken gaan al zo goed. Mijn idee daarachter is dat als je dat wil je zelf ook inzet moet plegen omdat doel te bereiken. Dat doe je in mijn optiek door mijzelf te zijn en te blijven.