VVD Noord-Beveland slaat alarm: ‘Banjaardstrand verkeert in zorgwekkende toestand’

KAMPERLAND - Heeft Noord-Beveland komende zomer nog wel een strand voor toeristen en eigen bevolking? Ciara heeft immers al heel veel zand weggeslagen van het schoonste strand van Nederland, het Banjaardstrand. En de volgende storm, Dennis, staat al weer voor de deur.

Reden genoeg voor de Noord-Bevelandse VVD-fractie om aan de bel te trekken. De partij heeft het Banjaardstrand bezocht en meldt zijn zorgen daarover in een brief aan wethouder Anja Slenter. ,,Het strand verkeert op dit moment in een zorgwekkende toestand."


De stormen laten weinig over van het        schoonste strand van Nederland.

 VVD Noord-Beveland


In de brief stelt de VVD een aantal vragen aan de wethouder. Zo wil de partij dat  Slenter de uitkomsten van een eerder provinciaal overleg over zandsuppletie aan de Zeeuwse kust deelt met de gemeenteraad. Daarnaast vraagt de VVD of er is  nagedacht over mogelijke alternatieve scenario’s als blijkt dat suppletie niet mogelijk is. ‘Is er geld beschikbaar om het Banjaardstrand te prepareren voor komend strandseizoen?', wil de VVD weten.  En zo ja, uit welk potje wordt dat dan betaald?


Pratende prullenbakken

De entree van het Banjaardstrand kreeg onlangs nog, voor ongeveer een miljoen euro, een flinke opknapbeurt. ‘Kosten noch moeite heeft onze gemeente daarvoor gespaard. Zelfs op een set pratende prullenbakken en een zelfreinigend toilet werd niet bezuinigd’, aldus de VVD. Maar de partij is bang dat van al die prachtige voorzieningen deze zomer niet of nauwelijks valt te profiteren. 

Wethouder Slenter geeft aan nog niet te kunnen antwoorden op de vragen. ,,Want ik heb ze nog maar net binnen gekregen, dus ik weet niet precies wat hun vragen zijn.” Wel zegt zij te gaan kijken wat er mogelijk is. ,,We gaan kijken, samen met de exploitant, hoe we dat kunnen oplossen. Want er is best veel weggeslagen, ja."

Slenter zegt zelf al gekeken te hebben naar de schade. ,,Ik ben gisteren even wezen kijken. De vraag is nu om hoeveel zand het gaat en wat de kosten daarvan zijn. Dat moet eerst allemaal op een rijtje worden gezet.” 


Veiligheid

De wethouder zegt ook te beseffen hoe Rijkswaterstaat tegen zandsuppletie aankijkt. ,,Zij kijken naar de veiligheid. Ik begreep dat Rijkswaterstaat op de Walcherse stranden al niet van plan was iets te gaan doen, dus laat staan voor Noord-Beveland."


Toch hoopt Slenter op tijd een oplossing te vinden voor de zandafslag. ,,Wij gaan er zeker naar kijken of en hoe we dit voor het seizoen op kunnen lossen."