VVD Noord-Beveland voelt zich bezorgd

Geweld is uit den boze. Hulpverleners dien je met respect te behandelen en niet met geweld. Doe je dat toch? Dan moet dat worden bestraft. We zullen burgemeester Delhez om opheldering vragen over het zoveelste incident en verzoeken maatregelen te treffen tegen deze minderjarige raddraaiers.


De vijf opgepakte minderjarige bewoners van zorginstelling de Vliethoeve in Kortgene zijn weer vrijgelaten. De politie pakte hen in de nacht van woensdag op donderdag op wegens vernielingen, bedreiging van medewerkers en het schoppen en slaan van politieagenten. De politie neemt de zaak hoog op.


Wat er met de jongeren gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie beslist daar binnenkort over. In elk geval gaan ze niet allemaal terug naar de Vliethoeve, aldus jeugdzorginstelling Juvent.

De jongeren werden aangehouden nadat ze donderdagnacht vernielingen pleegden in de Vliethoeve. Ze bedreigden de twee aanwezige medewerkers zodanig dat die zich moesten opsluiten in een kantoor om van daaruit de politie te kunnen bellen.

Pepperspray

De jongeren werden volgens de politie 'erg agressief' toen meerdere agenten, onder wie een hondengeleider, rond 02.00 uur het pand aan de Galgendijk in gingen. De vijf scholden de agenten uit, bedreigden, schopten en sloegen hen. Om de jongeren te kunnen aanhouden gebruikten de agenten pepperspray. Het vijftal is in een politiecel gestopt en in de loop van donderdag gehoord. In de loop van de dag zijn ze weer vrijgelaten, aldus de politie.

Door Juvent is aangifte gedaan van bedreiging en vernieling. Ook de agenten hebben aangifte van geweld gedaan. Volgens Juvent waren negen bewoners en twee medewerkers in de Vliethoeve. De zorginstelling besteedde donderdag extra aandacht aan het personeel en de vier overgebleven bewoners. ,,Dit is heel ernstig'', reageert Brigitte Cleutjens van Juvent. ,,Hoewel er vaker incidenten in de Vliethoeve zijn, maken we het zo heftig gelukkig niet veel mee.''

Medewerkers

Alle aandacht gaat uit naar de medewerkers en de vier andere bewoners van de Vliethoeve, zegt Cleutjens. ,,Zowel bij de medewerkers als de bewoners kijken we individueel of en welke hulp ze nodig hebben.'' Juvent onderzoekt wat er is gebeurd, hoe het zover heeft kunnen komen en of er maatregelen moeten worden genomen.

Burgemeester Marcel Delhez van Noord-Beveland ziet dit als een 'op zichzelf staand incident'. Naar aanleiding van eerdere incidenten hebben Juvent en Noord-Beveland twee jaar geleden afspraken gemaakt. ,,Eigenlijk gaat het best goed.''

Eén van de afspraken is dat de gemeente direct op de hoogte wordt gebracht na incidenten. ,,Dat is gebeurd'', zegt Delhez. ,,Wat is gebeurd, is vervelend voor bewoners en medewerkers. De jongeren hebben elkaar opgejut en dat is geëscaleerd. Daarop is op een juiste manier gehandeld.''